תיקון דודי שמש
במהלך השנים האחרונות התקצר משך החיים של דוד השמש הממוצע מ – 20 שנים אל 12 שנים בלבד, ולמרבה האירוניה, הדבר נובע דווקא משימוש בברזל ממוחזר שהוא עמיד פחות מהברזל ממנו היו עשויים דודי השמש פעם.
תקלות בקולטי השמש
מרבית התקלות בקולטי השמש קשורים להצטברות אבנית בתוך הקולט או לנזילה מן הצינורות המחברים בין הדוד לקולט. במקרים רבים, כאשר מתגלית התקלה ואין מים חמים בימי שמש או שהזרם שלהם חלש, המצב של הקולט כבר רע כל כך, שאין בררה אלא להחליפו. מסיבה זו, רצוי לנקות את הקולט מאבק על בסיס קבוע ולהזמין טכנאי שיבצע לו שטיפה פנימית מאבנית כל שנתיים. עם זאת, ניתן לתקן דליפות קטנות והצטברות מועטה יחסית של אבנית. בכל מקרה, התיקון עבור רוב סוגי הקולטים שניתן להשמיש אותם בחזרה אינו יקר יחסית ומחירו נע בין 200 ל – 300 ש”ח כולל מע”מ.
תקלות בדוד עצמו
ממש כמו הקולט, גם דוד השמש סובל לא אחת מבעיות הקשורות לאבנית : האבנית יכולה להצטבר סביב גוף החימום ולהשבית אותו. תקלה נפוצה אחרת היא נזילת מים עקב אטימה לא טובה או בלאי של הצלחת עליה מונחת המערכת החשמלית של הדוד וקרויה פלאנג’. מן הסתם, הנזילה עלולה להיות מסוכנת ואף לגרום לקצר.
החלפת גוף חימום אינה יקרה במיוחד ומסתכמת ב – 200 עד 250 ש”ח לכל היותר, אך ברוב המקרים יש לנקות גם את האבנית שהצטברה בפנים הדוד ואף להחליף גם את הפלאנג’. כך למעשה אתם מחליפים את המערכת החשמלית כולה בעלות שנעה בדרך כלל בין 450 ל – 650 ש”ח וחוסכים לעצמכם כאב ראש גם בשנה הבאה.
ישנן מספר תקלות שנחשבות לחמורות יחסית ובדרך כלל לא מאפשרות להמשיך להשתמש בדוד, בין התקלות הללו ניתן למנות הצטברות חלודה וחור בדוד עצמו. החלודה בדרך כלל קלה לאיתור מכיוון שהיא גורמת למים היוצאים מן הברזים להיות חומים. באופן דומה, אם מהמים יוצא קצף לבן, מדובר פשוט בשאריות בטון שמעידות על דוד שהציפוי הפנימי שלו הוא מאיכות נמוכה ולא התקשה כמו שצריך בתהליך הייצור.
לסיום, גם דודים שגילם מעל שמונה שנים מועדים לפורענות ובחישובי עלות מול תועלת, סביר להניח כי בשלב זה יהיה עדיף לקנות דוד חדש.