דרכים לחסוך חשמל
דרכים לחיסכון בחשמל
חשבון החשמל המגיע אל ביתנו אחת לחודשיים (למעט מקרים של חשבונות מאוד גבוהים) הוא בין ההוצאות הגבוהות בניהול משק הבית. יש לו עונות שיא, בהן הוא גבוה במיוחד. מדובר, כמובן, על החודשים המהווים את לב עונת החורף והקיץ, עת השימוש בחשמל לצרכי חימום או קירור הבית מטפס ונמצא בעיצומו.
אבל יש דרכים לקצץ בהוצאות החשמל שרבים מאיתנו לא מודעים להן ולא עושים בהן שימוש. כדי לנצל את תפוקת מכשירי החשמל הביתיים בצורה הנכונה ובכך לחסוך בצריכת החשמל עלינו לעשות בחירה מדויקת של מכשירי חשמל ולהקפיד על הפעלתם בצורה הנכונה ביותר, על-מנת ליהנות מהם ללא עלויות חשמל מיותרות, המזיקות הן לכיסנו והן לאיכות הסביבה (בעת הפקת החשמל נפלטים לאוויר חומרים מזהמים).
אז איך חוסכים בחשמל? ראשית, בטרם רכישת מכשיר חשמל חדש רצוי לבדוק את צרכינו הספציפיים מול תכונותיו וגודלו של מכשיר החשמל. אל תקנו מכשיר שעוצמתו חזקה יתר על המידה או שהוא גדול מדי (ולכן צורך יותר חשמל). בנוגע לחימום או קירור הבית – המזגן נמצא כיעיל וזול ביותר. כדי לחסוך בהוצאות המיזוג הקפידו שהמכשיר לא יעבוד שעות נוספות: אל תשאירו את המזגן פועל בחדרים שאין בהם אנשים או כשאתם יוצאים מהבית, אפילו לזמן קצר. בחרו מכשיר עם תרמוסטט שיווסת את הטמפרטורה וידאג שהמזגן לא יקרר או יחמם מדי את הבית. הקפידו גם אתם לשים לב – כשבקיץ הבית קריר מדי, או בחורף חם מאוד – זה בדיוק הרגע שבו אתם מבזבזים חשמל. מוטב להוריד פריט לבוש אחד בקיץ, או לעטות כיסוי נוסף בחורף במקום לעשות שימוש בחשמל נוסף. מומלץ גם לבדוק את רמת הבידוד התרמי של הבית ואם מצאתם שאינה תקינה הקפידו לשפר אותה, כי בידוד תרמי מוקפד ואיכותי מסייע במיוחד בשמירת החום או הקור בבית ומהווה חיסכון עצום בהוצאות על הקירור בקיץ והחימום בחורף.
גם התאורה בבית יכולה לזכות בקיצוץ הוצאות. שימוש בנורות פלורוסנט ובנורות המיודעות לחיסכון בחשמל מסייע מאוד בהפחתת הצריכה בחשמל. אל תתפתו להמשיך להשתמש בנורות הליבון הרגילות. למרות מחירן הזול מדובר בנורות זוללות חשמל ולכן המחיר הזה הינו אשליה. כדי שהנורות החדישות יפיקו תאורה נעימה ולא “קרה” מדי, בחרו באלו שעליהן מצוין שאורן “חם” או “צהוב”. למנורות הלוגן התקינו דימר, שיאפשר לעמעמם אותן כשתזדקקו לתאורה פחות חזקה. גם מעשה זה יחסוך בהוצאות החשמל.
אחד המכשירים “זוללי” החשמל ביותר הוא דוד חשמל. אם בביתכם פועל דוד חשמלי, על-מנת להקפיד שלא יעבוד לשווא חובה להתקין לו טיימר מיוחד, שיאפשר לקצוב זמן המסודר מראש להפעלתו. כוונו את הטיימר בהתאם לגודל הדוד לטווח זמן המספיק לחימום כל תכולת הדוד (עד כשעה לדוד גדול). תזמנו את הפעלת הדוד בסמוך למועד המקלחות של בני הבית, כדי שהמים שהתחממו בדוד לא יתקררו עד למקלחות. כמו כן, רצוי לבצע בדיקה של שלמות הבידוד התרמי על גבי צנרת המים החמים ולכוון את התרמוסטט ל-60 מעלות, שיספיקו די והותר למקלחת חמה ונעימה. התקינו גם זרז לחימום מים בתוך הדוד. גם אמצעי פשוט זה מסייע מאוד לחיסכון בחשמל.
אבל האמצעי אולי המהותי ביותר שתוכלו להתקין בכדי לחסוך בהוצאות החשמל הוא דוד שמש. בבתים רבים בארץ מותקנים מזה שנים רבות דודי שמש ואלו מספקים מים חמים לבתים בכל יום בו השמש מפציעה אפילו לדקות מספר. דוד שמש מהווה פתרון הגיוני ואפילו טבעי לחימום מים בישראל השמשית ומצמצם את הצורך בחימום המים באמצעות חשמל למינימום. כדי שדוד השמש יהיה אפקטיבי הקפידו שקולטי השמש יהיו נקיים ושהצנרת תקינה. בהצלחה!