בחירת דוד שמש
דוד שמש הוא מתקן שנמצא כמעט בכל בית בישראל, בה התברכנו במספר גבוה במיוחד של ימי שמש, אך למרות כי מדובר במתקן כה נפוץ, יש לא מעט סוגים של דודי שמש ברמות מחירים משתנות.
הגורם הראשון שמשפיע על מחיר הדוד הוא כמובן הנפח שלו. הנפחים המקובלים הם 80, 120 ו – 150 ליטר, כאשר קיימים דודים גדולים במיוחד של 200 ליטר ופער המחירים בינם לבין שאר הדודים הוא הגדול ביותר.
בהנחה שאדם צורך בין 30 ל – 40 ליטר ביום, אפשר להכפיל את מספר הנפשות בבית ב – 30 על מנת לקבל את הנפח הדוד הדרוש.
מבחינת התקנים, כדאי מאוד לבחור ביצרן שדודי השמש שלו עומד בתו התקן המחמיר של מכון התקנים הישראלי, 579.2. כמו כן, חומר הבידוד חייב להיות מפוליאוריטן מוקצף ועדיף ששכבת הציפוי תהיה עשויה אמייל. אמייל הוא ציפוי עמיד יותר ולכן ישמור על מים נקיים. (שכבת ציפוי שעשויה מצבע או פוליטון היא עמידה פחות ועשויה להתקלף אל תוך המים).
אביזרי החובה לדוד
מלבד עלות הדוד עצמו, ישנם עוד כמה אביזרים שמכון התקנים הישראלי הגדיר אותם כאביזרי חובה והם חייבים להיות מותקנים ביחד עם הדוד :
שסתום אל חזור – מונע את המעבר של מים חמים אל מערכת הצינורות של המים הקרים בבית אם יש הפסקת מים באזור המגורים. עלותו שולית יחסית, בערך כ – 70 ש”ח.
שסתום ביטחון לפריקת לחץ – אם מערכת החשמל שבדוד (לימים הקרים) מתחממת יתר על המידה, הסתום זורק את המים החמים החוצה. הסתום חייב להיות מותקן בצינור המים הקרים המחובר אל הדוד. עלותו זהה לזו של שסתום אל חזור.
אביזרים משלימים
מעמד לדוד – עלותו של מעמד בסיסי הינה כ – 150 ש”ח. אם ברצונכם לקנות מעמד איכותי יותר (מעמד מגולוון) שלא יחליד, עליכם להוסיף בין 200 ל – 300 ש”ח עבור הוספתו והתקנתו. (המחיר עבור גג רעפים הוא גבוה יותר).
מאיץ חום – מאיץ חום יכול לקצר את משך החימום החשמלי של המים פי 2, כך שיש מים חמים המספיקים למקלחת כבר לאחר חצי שעה במקום שעה. למרות שרוב הדודים כיום כבר מכילים מאיצי יום, הם בדרך כלל גורמים להצטברות מהירה יותר של אבנית סביב גוף החימום ולכן מקצרים את אורך חייו של הדוד. לפיכך, אם הדוד שמציעים לכם אינו כולל מאיץ חום, דעו שלהתקנתו יש גם חסרונות.
מסנן אבנית – מסנן האבנית – זהו מסנן שנועד להגן על הדוד מפני הצטברות האבנית, עלותו יקרה למדי לעומת אביזרי החובה, כ – 150 עד 300 ש”ח.
דבר נוסף שיש לזכור הוא שלעלות הדוד והאביזרים שלו יש להוסיף גם את עלות ההתקנה. רצוי לבקש מהמתקין לפרט את עלות ההתקנה ועלות הדוד עצמו בנפרד, רק כך תדעו שהוא לא מנסה לעקוץ אתכם ולהציע לכם “עסקת חבילה” שבה הדוד עצמו הוא מאיכות נמוכה והתשלום עבור ההתקנה הוא מופרז.